KUNSTGRAS LEGGEN

Doe-het-zelf leginstructie kunstgras

Benodigdheden

 

  • - stanleymes
  • - lijmband 
  • - kunstgras
  • - geotextiel drukverdelend onderdoek
  • - evt. vulzand

Ondergrond

Verwijder eerst het oude gras en egaliseer de zwarte grond. Breng vervolgens als ondergrond een zandbed van 4 á 5cm zand aan. Door het zandbed goed aan te trillen of aan te wateren ontstaat er een stevige en stabiele ondergrond.
In principe kan het kunstgras ook direct op zwarte grond gelegd worden zonder het zandbed, alleen moet u er dan wel zeker van zijn dat de ondergrond goed water afvoert. Hetzelfde geldt voor het leggen van het kunstgras direct op tegels en/of klinkers.

Voor het beste resultaat adviseren wij toch een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen.

Wanneer het grasveld omsloten wordt door betonbandjes of tegels kunt u het zandbed als beste 1 á 2cm onder de rand leggen.
Wanneer de ondergrond slecht water afvoert gebruik dan ipv brekerzand een zandbed van 15cm lavazand.

Egaliseren

Wanneer het zandbed goed is aangetrild moet de oppervlakte geëgaliseerd (afrijden/uitvlakken) worden, dit kunt u doen dmv een waterpas een balk.
 
Geotextiel/drukverdelend onderdoek

Rol het geotextiel/drukverdelend onderdoek (er is geen onder of bovenkant) uit over de oppervlakte. Snij het onderdoek eventueel op maat met een stanleymes. Zorg voor een overlap van 5 tot 10cm wanneer u meerdere rollen/stukken onderdoek nodig heeft. Het onderdoek moet zoveel mogelijk aansluiten aan de kanten zodat eventueel onkruid groei aan de randen wordt tegengegaan.

Uitrollen kunstgras

Bij het uitrollen van het kunstgras moet u rekening houden met de vezelrichting (vleug). Het kunstgras komt als beste tot zijn recht wanneer u het kunstgras zo legt dat u tegen de vezelrichting inkijkt.
Rol het kunstgras uit zodat u aan het begin en eind van de oppervlakte (bv. bij het terras) 2 á 3cm overhoudt, hierdoor heeft u meer `speelruimte' om e.a. te corrigeren. Deze randen kunt u later wegsnijden.

Snijden

Het kunstgras kan simpel op maat gesneden worden met een stanleymes. Belangrijk hierbij is dat u altijd snijd vanaf de onderkant (backing) zodat u de vezels niet beschadigd. Verwijder eerst de overtollige `backing' aan de zijkanten van de rol. Dit is het gedeelte waar de rol mee heeft vast gezeten tijdens de productie. Dit doet u door deze eraf te snijden inclusief de eerste rij vezels. Zorg ervoor dat het stanleymes goed scherp is, vervang het daarom regelmatig. Doe dit zeker wanneer u rondingen wilt snijden. Het mes volgt dan makkelijker de gewenste bochtjes.
Wanneer er meerdere delen/rollen kunstgras aan elkaar gelegd worden moet u ervoor zorgen dat u beide kanten zo dicht mogelijk bij de vezel afsnijdt. Leg de delen langs elkaar zodat er een opening ontstaat van +/- 4mm. Leg de rollen nooit tegen elkaar!

Lijmen/plakken

Voordat u aan het lijmen/plakken begint slaat u de kanten die gelijmd/geplakt moeten worden terug (+/- 30cm). Snij vervolgens de lijmband op de juiste lengte en leg deze in het midden van de twee stukken die u aan elkaar wilt lijmen/plakken.
Sla nu beide kanten van het kunstgras voorzichtig terug. Let op! Nog niet aandrukken!
Open nu voorzichtig, stukje voor stukje, het kunstgras en druk het vervolgens stevig aan, let op dat er geen grassprietjes mee worden verlijmd/geplakt.
Druk alles nogmaals goed aan door er overheen te lopen.
 
Opborstelen

De laatste stap is het opborstelen van het kunstgras. Dit kunt u doen met een harde bezem of met een borstelmachine. Borstel tegen de vezelrichting in, hierdoor valt het eventuele zand (indien nodig) tussen de vezels in en gaan de vezels mooi overeind staan. Doe dit net zolang dat er geen zand meer zichtbaar is en alle vezels overeind staan. Let op met het borstelen van de lijmnaad, wij raden het aan een uurtje te wachten voordat u de lijmnaden opborstelt.

Bevestiging tips

Het kunstgras hoeft niet vast gelegd te worden. Gewoon uitrollen is voldoende, zeker wanneer het kunstgras tussen tegels en/of betonbandjes is opgesloten. Mocht dit onverhoopt toch problemen geven hierbij nog enkele tips:

 

  • - Plaats om de ca. 50 cm een U-haak van 20 of 40 cm lengte en de mat zal zeker niet meer los komen.
  • - Strooi wat extra vulzand in aan de randen en hoeken (bv. rondom een trampoline), dit kan ook bij kunstgras zonder vulzand

Onderhoud

Kunstgras behoeft minimaal onderhoud, wel adviseren wij u om regelmatig het gras op te borstelen (middels een harde bezem) zodat de vezel mooi overeind blijven staan. Bij intensief gebruik kan het zijn dat het vulzand in de loop de tijd gaat inklinken, controleer dit jaarlijks en voeg wat extra vulzand toe wanneer nodig.
Bladeren kunt u gemakkelijk met een bladblazer verwijderen. Vuil kunt u met een hogedrukreiniger verwijderen, zorg ervoor dat u wel genoeg afstand tussen de reiniger en het kunstgras houdt (+/- 40cm). Verwijder bladeren en vuil regelmatig zodat er geen schimmelvorming kan ontstaan.