Kunstgras in de tuin

Als u kunstgras in de tuin gebruikt, heeft u wel de voordelen van een mooi groen gazon, maar niet de nadelen van natuurlijk gras, zoals de mate van onderhoud. U geniet optimaal van uw gazon, terwijl het onderhoud tot een minimum beperkt blijft. Het kunstgras kan bijna in elke gewenste vorm en locatie worden gelegd.
Het kunstgras van nu is zo sterk dat ook spelende kinderen of huisdieren geen schade toebrengen aan het gazon. Op plekken in de tuin waar gras normaalgesproken moeizaam of niet groeit, bijvoorbeeld in de schaduw, kunt u laten “begroeien” met kunstgras.

Kunstgras op het balkon en dakterras

Als u niet de beschikking heeft over een tuin, maar wel over een balkon of dakterras, kunt u toch het echte buitengevoel ervaren door uw balkon of dakterras te bekleden met een tapijt van kunstgras. Een kunstgrastapijt laat zich combineren met elke stijl, van klassiek tot modern.

Kunstgras voor uw tweede huis

Juist bij een tweede huis kan kunstgras een belangrijke toegevoegde waarde leveren.
Als u een vakantiehuis heeft of een stacaravan, dan moet u ook de tuin eromheen onderhouden. Het op tijd maaien en sproeien van het grasveldje is vaak een probleem, omdat u er niet altijd bent. Met een gazon van kunstgras bent u van dit probleem af, u hoeft het gras alleen nog maar aan te vegen. Het
kunstgras heeft wel enig onderhoud nodig, maar het is véél minder intensief en minder vaak nodig dan bij natuurlijk gras.
Kunstgras voor bij uw tweede huis geeft u rust en kan u flink besparen op de kosten voor periodiek tuin onderhoud.

Kunstgras in huis

Een op het eerste gezicht niet zo'n voor de hand liggende oplossing is het gebruik van kunstgras in huis als onderdeel van uw stoffering. Kunstgras is een creatieve vervanging van normaal tapijt, parket etc. omdat het in diverse kleuren te verkrijgen is. Het kan verrassende resultaten opleveren, is sterk en onderhoudsarm.

Kunstgras golf green bij u thuis

Voor de echte golf liefhebber kan met kunstgras zijn tuin in een handomdraai veranderen in een prachtige golf green. Het gebruik van kunstgras als ondergrond voor de golf green in uw achtertuin heeft als grote voordeel dat het gras altijd vlak is. Zo heeft u zonder veel onderhoud een perfecte green om het putten te leren in de eigen tuin. Het kunstgras is niet alleen goed voor het verbeteren van uw golf handicap, maar geeft ook een prachtige uitstraling aan uw tuin.
Er zijn speciale kunstgras soorten voor golf greens en het kunstgras wordt natuurlijk aangelegd met speciaal ontwikkelde golf holes. Afhankelijk van de ruimte die u om het huis heeft kan het golf kunstgras uiteenlopen van een putting green tot driving ranges.

Uiterlijk en uitstraling van kunstgras

Een kwalitatief goed kunstgrasgazon heeft een bijna net zo'n natuurlijk uiterlijk als een gazon van echt gras. Het voelt zelfs bijna als echt gras! Deze natuurlijke uitstraling behoeft bij
kunstgras weinig onderhoud.
Kunstgras groeit niet, droogt niet uit en kan niet door de zon
verbranden of verkleuren. Het gras maaien, verticuteren en bemesten behoren voorgoed tot de verleden tijd. Ook hoeft het gras bij aanhoudende droogte niet meer gesproeid te worden. Het voordeel van waterbesparing zal voor iedereen duidelijk zijn.

Afhankelijkheid van seizoenen / klimaten

Echt gras verkleurt elk seizoen en ook gedurende het seizoen. In de zomer kan het door aanhoudende droogte geel of bruin verkleuren. In de winter is het niet zo helder groen als in de lente of zomer.
Vrieskou kan het kunstgras niet aantasten, maar je moet tijdens de koude maanden wel opletten met de belasting van het gras. Na een periode van vorst ontdooit sneeuw of ijs langzaam van bovenaf. Onder het kunstgras, in de ondergrond, kan de grond eventueel nog wel bevroren zijn. Het smeltwater kan daardoor niet in de ondergrond wegstromen. We noemen dit opdooi. Betreed het kunstgras in deze situatie zo min mogelijk. Intensief gebruik bij opdooi kan leiden tot oneffenheden in de ondergrond die blijvend zijn.
Kunstgras heeft deze eigenschap niet. Elk seizoen is het even groen. En door de
hoge UV-bestendigheid van het kunstgras jaren lang.

Gras op plaatsen waar het moeilijk groeit

Er zijn nu eenmaal plaatsen waar gras nauwelijks of zelfs helemaal niet wil groeien.  Denkt u maar eens aan schaduwrijke (bijvoorbeeld onder een grote boom) of zeer vochtige plekken in de tuin.
Bij een zwembad heeft echt gras nogal te lijden van het chloor en door de intensieve belasting. Ook spelende en misschien wel sportende kinderen richten grote schade aan het gazon, zelfs wanneer u een speelgazon- of sportmengsel heeft gebruikt.
Natuurlijk groeit echt gras al helemaal niet op een balkon of dakterras, of binnen. Voor al deze
toepassingen in en om uw huis kunt u overwegen een gazon van kunstgras aan te leggen. Bij het aanleggen van kunstgras is het wel van belang om te letten op de waterafvoer van het kunstgras
.

Onkruid en ongedierte

Of er onkruid tussen uw kunstgrasgazon kan groeien, hangt af van een aantal factoren. Deze zijn:

  • De kwaliteit kunstgras die u heeft gekocht. Bij sommige kunstgrasmerken moet u een  drukverdeeldoek onder het gras gebruiken. Deze doek dient dan tevens als anti-worteldoek.
  • Er zijn ook kunstgrassoorten op de markt die worden bevestigd op een speciale sterke rug. Hier kunnen wortelonkruiden niet doorheen groeien. Laat u zich over dit aspect voor aankoop hierover dus goed informeren.
  • Het onderhoud dat u aan uw kunstgras pleegt.  Het is aan te raden uw kunstgazon regelmatig te vegen. Zaden van omringende begroeiing en onkruid in de tuin kunnen namelijk in het kunstgras komen. Deze veegt u echter eenvoudig weg.
Mocht er onverhoopt toch onkruid groeien, dan is dit makkelijk met de hand te verwijderen, of met een onkruidverdelgingsmiddel te bestrijden. De onderhoudsbehoefte van kunstgras is minimaal.

Molshopen zult u in uw kunstgrasgazon niet tegenkomen. Mollen kunnen een echt gazon flink aantasten. Met een gazon van kunstgras heeft u hier geen last van. Een mol kan namelijk niet door de sterke rug van uw kunstgrasgazon heenkomen. Ook ander ongedierte heeft in kunstgras niets te zoeken. Juist omdat het kunstgras is.

Spelende kinderen en huisdieren

Behalve het grote voordeel van een minimum aan onderhoud heeft kunstgras nog een aantal praktische voordelen. Kinderen hebben na het spelen in het gras geen groene broek. Ook van hooikoorts die door gras wordt veroorzaakt, zult u geen last meer hebben.
Huisdieren kunnen de altijd schone en droge kunstgrasmat erg waarderen. Een ongelukje van uw huisdieren is zo weggehaald. Kunstgras van een goede kwaliteit zal niet verkleuren door urine. Spoel het voor uw eigen hygiëne wel even water. Vaste ontlasting moet u altijd verwijderen. Pas er ook voor op dat het niet in uw kunstgrasmat wordt vertrapt. Spoel, na het verwijderen van de ontlasting, de plek altijd grondig na met water.
Het
kunstgras is voor spelende kinderen en huisdieren veilig, waardoor het bijzonder goed toepasbaar is in en om uw huis.

Duurzaamheid & kwaliteit van kunstgras

Kunstgras van de nieuwste generatie is zeer duurzaam en kan zwaar belast worden. Op kunstgras dat bestemd is voor thuisgebruik kunnen kinderen lekker ravotten, maar voor sporttoepassingen zijn er andere kwaliteiten in de handel.

Verkleuren van het gras

Over het algemeen is kunstgras van de duurdere soorten geheel UV-bestendig. Dit komt omdat er dure kleurstoffen en uv-stabilisatoren gebruikt worden, zodat zonlicht geen effect heeft op verkleuring en slijtage van het product. Fabrikanten testen hun kunstgras zeer uitgebreid op verkleuring en UV-bestendigheid in extreme weersomstandigheden.

Gebruik van voorwerpen op kunstgras

Het plaatsen van een opblaaszwembad is geen enkele probleem. Het gras kan immers niet verkleuren of doodgaan. Wel kunnen de vezels wat plat gaan liggen.

Risico van platliggen

Als er langdurig een voorwerp met een groot gewicht heeft gelegen op het kunstgras, zullen de vezels over het algemeen wel plat gaan liggen. De vezels zijn weer overeind te zetten door ze te borstelen. Ook wanneer (een deel van) het gazon intensief wordt gebruikt, bijvoorbeeld rondom een zwembad, zal het gras sneller plat gaan liggen dan wanneer het alleen als sierwaarde wordt gebruikt. Maar ook het
onderhoud door middel van borstelen is hiervoor weer de oplossing.

Brandveiligheid van het gras

Tests uitgevoerd door TNO tonen aan dat kunstgras van veel producenten niet brandgevaarlijk is, maar dat het kunstgrastapijt zelfdovend is, mits het op de juiste manier is geïnstalleerd. Vonken van bijvoorbeeld de barbecue, laten echter wel lelijke sporen na, dus in principe wordt geadviseerd geen barbecue op uw kunstgrasgazon te gebruiken. Het uitdrukken van een sigaret of het achterlaten van sigarettenas zal schroeiplekken veroorzaken, maar het kunstgras zal geen vlamvatten.
Vraag bij uw leverancier of de kwaliteit kunstgras die u overweegt aan te schaffen getest is op brandveiligheid.

Levensduur, kwaliteit en garanties

De meeste fabrikanten geven langdurige garantie op de kleurvastheid van het gras, de zogenaamde UV-garantie. Uiteraard wordt ook garantie geboden op ongewone slijtage, scheuren en naden. Dit is echter wel afhankelijk van het feit of het kunstgrasgazon door uzelf is aangelegd, of dat een vakkundig hovenier dat heeft gedaan. De duur van de garantie is ook afhankelijk van de door u gekozen kwaliteit.
We kunnen dus stellen dat de levensduur van kunstgras zeer lang is, maar dat het van een aantal factoren afhankelijk is.

Onderhoud van kunstgras

Hoewel het onderhoud van kunstgras in vergelijking tot echt gras zeer beperkt is, moet u om het kunstgras jaren lang mooi te houden, toch wat aandacht besteden aan uw kunstgrasgazon.
Het onderhoud is grofweg op te delen in de volgende aspecten:

Schoonhouden van het kunstgras

Het belangrijkste onderhoud is eigenlijk het regelmatig schoonhouden van uw gazon.
Blaadjes, zaden en takken van omringende bomen en planten die op uw kunstgazon terecht komen, moet u verwijderen om kieming van onkruid te vermijden. U kunt hiervoor het beste een harde bezem gebruiken. Het borstelen zorgt er tevens voor dat het gras mooi rechtop blijft staan.
Mocht er onverhoopt toch
onkruid in uw kunstgras ontstaan, dan kunt u dit eenvoudig verwijderen met een hark, de hand of met een onkruidverdelgingsmiddel Als uw kunstgrasmat is voorzien van een worteldoek, dan kunnen eventuele wortels van onkruid nooit door de kunstgrasmat heen groeien.
Ongelukjes van huisdieren moet u voor uw eigen hygiëne zo snel mogelijk verwijderen en naspoelen. Het verwijderen van afval op uw gazon  voorkomt tevens verstopping van de zandlaag met betrekking tot de waterafvoer.

Het kunstgras borstelen

Het kunstgras kan na het aanleggen en na gebruik nog wat plat liggen. Borstel het gras voorzichtig op met een bezem, om te zorgen dat het gras weer mooi rechtop gaat staan.
Doorgaans gebruik en belasting van het gras kan ertoe leiden dat het kunstgras wat plat gaat liggen. Om het mooi te houden is het verstandig om het gazon een paar keer per jaar even op te borstelen.

Onderhoudsmaterialen en instrooimaterialen

Het instrooimateriaal dat gebruikt wordt kan per kunstgrassoort verschillen. Er kan rubbergranulaat of kwartszand gebruikt worden. Daarnaast zijn er ook kunstgrassoorten waarbij geen instrooimateriaal gebruikt hoeft te worden.

Kiezen voor kwartszand of rubbergranulaat

Het gebruik van rubbergranulaat (met name SBR) wordt veelal afgeraden als infill (instrooimateriaal). Rubbergranulaat is niet reukloos en heeft daarnaast als nadeel dat het kunstgras extra warm aanvoelt in de zomerperiode. Zand heeft daarentegen geen nadelen, het instrooimateriaal is reukloos en een natuurproduct. Daarnaast is kwartszand rond en beschadigt de kunstgras vezels in het gazon niet.
Er wordt bij de aanleg daarom vaak instrooizand gebruikt. Dit fijne kwartszand zal na verloop van tijd wat inklinken, zeker bij intensief gebruik. Het is daarom aan te raden eens per jaar een beetje zand bij te strooien.

Veiligheid & milieuvriendelijkheid

Consumenten en media hebben veel aandacht besteedt aan de veiligheid en milieuvriendelijkheid van kunstgras. Je kunt de veiligheid van kunstgras zien vanuit verschillende perspectieven:

Brandveiligheid

Een aantal fabrikanten heeft hun kunstgras door TNO laten testen op brandveiligheid. De conclusie van deze testen is dat kunstgras van deze fabrikanten over het algemeen aan de hoogste norm van brandveiligheid, en dat kunstgrastapijt zelfdovend is, mits het op de juiste wijze is geïnstalleerd.

Veilig als speelplek voor kinderen en huisdieren

De nieuwe generatie kunstgras is lekker zacht, spelende
huisdieren, peuters en kleuters kunnen hier heerlijk op kruipen en spelen zonder zich te bezeren. Na een regenbui is kunstgras snel droog, dus ze kunnen snel weer naar buiten zonder dat u last heeft van modder en natte kleding.
Ook is het kunstgras en
instrooizand
volledig ongevaarlijk, zelfs als het per ongeluk wordt opgegeten.

Milieuvriendelijkheid van kunstgras

Kunstgras is op een groot aantal aspecten absoluut milieuvriendelijk te noemen.
De op deze site vermelde bedrijven verwerken allemaal kunstgras componenten op basis van niet milieu belastende materialen.
Over het algemeen wordt kunstgras gemaakt van milieuvriendelijke materialen. Bij regen vindt geen uitloog van gevaarlijke stoffen plaats en dus ook geen verontreiniging van de bodem. Kunstgras kan daarom zelfs worden toegepast in water-win-gebieden. Vraag bij uw dealer of het kunstgras dat u van plan bent aan te kopen voldoet aan de milieuveiligheidseisen.

Doordat kunstgras niet gemaaid hoeft te worden, wordt uitstoot van schadelijke stoffen bij de verbranding van benzine vermeden. Ook de besparing van drinkwater, u hoeft een kunstgrasgazon immers niet te besproeien, draagt bij aan een beter milieu.

Het aanleggen van kunstgras bij u thuis

Het aanleggen van kunstgras vereist enige zorgvuldigheid en aandacht. We behandelen in dit onderdeel de volgende aspecten :

Kan kunstgras in elke vorm gelegd worden?

Kunstgras kan in principe in elke vorm worden aangelegd. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt: cirkels, halve cirkels, geometrische of onregelmatige vormen kunnen uit de grasmat gesneden worden, waarna u de openingen kunt vullen met bijvoorbeeld beplanting. 
Bepaalde vormen vereisen bij de aanleg echter meer vakmanschap dan anderen. Het is dus verstandig om vooraf te informeren of de vorm die u wenst, gerealiseerd dient te worden door een expert, of dat u het zelf kunt aanleggen.

Kan kunstgras op elke bodem worden gelegd?

In principe kan kunstgras op elke bodem gelegd worden. Ook op beton en over bestaande bestrating heen bijvoorbeeld als het kunstgras wordt gebruikt als bodembedekking binnen of op het balkon. Vooraf moet de ondergrond echter wel genivelleerd worden, om beschadigingen aan het kunstgrastapijt te voorkomen.
Gebruikt u het kunstgras als bodembedekking in de tuin, dan is het aan te raden een ondergrond aan te brengen die gelijk is aan die voor straatwerk.
Mocht uw tuingrond weinig waterdoorlatend zijn, bijvoorbeeld bij zware klei- of leemgrond, dan is het verstandig de tuin vooraf te draineren.
Kunstgras kan zelfs op hellingen worden toegepast, zolang het een gelijkmatige glooiing betreft. Door temperatuurschommelingen zal het kunstgras zich vanzelf vormen naar de ondergrond. Als het een steilere helling betreft, is het raadzaam om in elk geval de bovenkant te verankeren.

In verband met de garantie kunt u het beste in elk geval de aanwijzingen van de fabrikant en leverancier opvolgen.

Waterafvoer / Drainage

Wel moet er aandacht worden besteed aan de waterafvoer. Als u kunstgras in de tuin legt, moet de ondergrond vlak, stabiel en drainerend zijn. Wilt u een kunstgras op uw balkon of dakterras aanleggen, dan moet er gebruik worden gemaakt van drainagematten.